Srdečně zveme ty, kteří by se rádi naučili péct kváskové pečivo, vyrobit si fermentovaný bulgurový veganský „tvaroh“, raw placky z fermentovaného žita a špaldy jako alternativu chleba pro letní dny nebo jen na chuť,
neboť jsou výborné 😋
Celodením kurzem (od 9-17 hod) vás provedu já, Berenika, nadšenkyně fermentace, kterou beru jako krásnou ukázku spolupráce s mikroby okolo nás.
Můj muž LesomiL, který zvládá mým rozevlatým myšlenkám udávat směr a řád a skvěle se tak doplňujeme, vám prozradí jak můžete nakupovat v nejvyšší kvalitě za rozumné ceny a zároveň téměř nechodit do obchodů 🙏
Co vše se dá zpracovat nejen z divokých bylin za pesta a jak na to? Jak uchovat úrodu ze zahrádky a mít tak celoročně svou vlastní zeleninu na talíři? Jak se přiblížit soběstačnosti? Jak zlepšit stravitelnost ve svém jídelníčku odbouráním kyseliny fytové a inhibitorů enzymů? To vše a mnohé další jistě okusíte pokud se vydáte k nám na kurz.
Jsme pětičlenná rodinka žijící na samotě u lesa v Orlických horách bez přípojky na elektřinu, s vodou ze studánky a vše o co se s vámi chceme podělit jsou zkušenosti, které jsme zde načerpali.
V jednoduchostí je totiž krása a jak se ukazuje, tak běžně dostupné zdroje jako je funkční dech, pobyt na sluníčku, či pití dobře naladěné vody může člověka udržet ve zdraví (nebo ho uzdravit) 😉
Stejně tak fermentované pochoutky jsou jedním z těch nejzákladnějších principů, které člověk využívá již od nepaměti ve svůj prospěch a až v posledních dekádách byl zahájen naprosto nelogický boj s bakteriemi. Ten má za následek to, že jíme většinou sterilní, často dosti chemizované „jídlo“ a živé potraviny jsou na chvostu jídelníčku většiny lidí. Přitom fermentace má hned několik výhod od předtrávení, zvýšení výživové hodnoty, ochranou před patogeny, až po snížení nákladů na energie (delší doba vaření, lednice). Plus je to samozřejmě nejjednodušší a zároveň nejbezpečnější možnost konzervace.
Pojďte tedy odhodit strachy a upéct si vlastní chleba nebo housky zadělané kváskem a mít tak jedinečné pečivo, kde budete přesně vědět jaké jste do nich dali suroviny a hlavně se stát svobodnějšími, neboť nebudete muset denně do obchodu pro čerstvé pečivo.
Domů si odvezete skleničku bulgurového tvarohu a bylinkového pesta, které si společně vyrobíme.
Součástí kurzu je oběd.
Cena je dobrovolná, naše představa ocenění za celý den je 1500,-
Doprovodný program pro děti zajištěn.
Pro více informací pište na e-mail: lesomilovi@gmail.com
Více o kurzu se dozvíte zde:
Po předchozí domluvě je možný i individuální kurz.
Recenze od spokojených účastníků kurzů 🙂
Aneta Hanousková
Kurz fermentace u báječných Lesomilových byl velmi intenzivní a komplexní. Od ranního protažení, dýchacích cvičení, sdílení velmi zajímavých zkušeností k tématu zdravého a přirozeného životního stylu, které opravdu nevyčtete na googlu..až po praktické ukázky a sdílení vychytávek k tématu fermentace, která je v dnešní době občas zapomenutá a přitom tak léčivá ❤️ Atmosféra u Lesomilových je nepřenositelná,tu je nejlepší zažít! Moc se těším na další kurzy a rozhodně doporučuji všem 🙂
Kateřina Sobková
Ještě jsem chtěla napsat své dojmy ze soboty:) Bylo to parádní, moc jsem si to užila. Ranní cvičení a naladění, sdílení informací, sdílení ženské, a pak tvé nepřeberné zkušenosti a vědomosti o které jsi se s námi podělila, a taky ty hody:) Odjížděla jsem s uceleným a spokojeným pocitem a chutí realizovat spoustu nových poznatků.